Rotterdam

 

"Conradkade" krijgt vervolg in " Spoorsingel".De stadsmodule Conradkade is het eerste van drie diorama's die een beeld geven van de grote steden anno eind jaren '50. Het gaat om een werkelijkheidsgetrouw beeld van een klein stukje stad, dat naast vergelijkbare elementen juist ook de typische sfeer van Den Haag weergeeft: de huizen, de straat, de waterkant, het straatmeubilair en niet te vergeten de trams [van lijn 11 in dit geval]. De huizen zijn gebouwd uit styreenplaat, met de hand gesneden en geschilderd met natuurlijke kleuren. De straat is van porion, een reeds lang beproefd concept. Het water is van jachtlak dat, mits in een dikke laag gegoten, bij droging vanzelf gaat rimpelen. De lantaarns, brughekken en trambovenleidingmasten zijn gebouwd door Harry Kaffa, geheel naar voorbeeld van de werkelijkheid. 

< Conradkade >

Het is uiteindelijk de bedoeling van Den Haag, Rotterdam en Amsterdam een vergelijkbaar beeld neer te zetten. De typische verschillen tussen deze drie steden komen dan overtuigend tot uitdrukking. Op dit moment wordt gewerkt aan het Rotterdamse diorama: Spoorsingel. Het is een model van het pleintje aan de achterzijde van het centraal station. De singels hier, Provenierssingel en Spoorsingel, geven, naast de typische Rotterdamse bouwstijl van de huizen, een karakteristiek beeld. De huizen zijn weer van styreenplaat, echter nu gesneden met een computer gestuurde snijplotter. Ook de trottoirs zijn op deze plotter getekend. Hierbij enkele beelden van de bouw van dit diorama, dat op Rail 2002, met de Conradkade, te bewonderen zal zijn.

< Enkele gebouwen van Rotterdam in aanbouw

 

De gebouwen wat meer in detail >

De trammodellen die in deze diorama's moeten gaan rijden zijn ook zelfbouw. Voor ieder stadsdeel is een tram gebouwd. Deze modellen zijn gebouwd uit styreen en lexaan (transparant kunststof met een plakfolie erop). Ze zijn getekend in de computer en daarna met de snijplotter uitgesneden. Meer van deze techniek laten we op Rail 2002 zien.

Amsterdam

Den Haag

Rotterdam

Ondertussen zijn de gebouwen geschilderd met een poeder van dhr. Rainier uit Duitsland. Hij is een keer op Rail geweest en gelukkig voor ons hebben we toen gelukkig genoeg gekocht om voorlopig de nodige huizen te kunnen schilderen, want ondanks dat we naar hem gezocht hebben voor uitbreiding van ons kleurenassortiment hebben we hem nooit meer gevonden. Een goed alternatief wordt nu echter wel door andere firma's aangeboden o.a. Artitec of Anita decor.

Het zicht op Rotterdam is vanaf Rotterdam Cs en eigenlijk van binnen uit het station heeft men zicht op de singels. De huizen zijn klaar en op de module geplaatst.

Het stadstafereel van Rotterdam is klaar voor de presentatie op rail 2002. De stoep is de plot machine gemaakt, waarna de rails hier tegen aan is gelegd en de straat is met porion gemaakt. De borden en naambordjes zijn geplaatst. Om in indruk te krijgen zijn er weer een paar foto's om dit te laten zien. De meest natuurlijke belichting en schaduwwerking krijgen we door deze foto's buiten te maken.