Gezicht op Enschede


Tijdens RAIL'94 was bij de Hollandsch Spoor Modelspoorgroep een kleine dioramabaan te bekijken, welke van een schilderijlijst voorzien was. Het diorama stelde een paar huizen voor, die ergens uit Twente weggeplukt waren en geplaatst voor het gezicht op de stad Enschede.
Voor de huizenbouw hebben de leden van deze vereniging niet teruggegrepen naar de bekende bouwdozen, maar door verkenning ter plaatse en aan de hand van gemaakte foto's heeft men de Nederlandse sfeer geproefd. Tevens zijn met behulp van schetsen de hoofdmaten vastgelegd. Daarna zijn de modelhuizen gemaakt uit modelbouwplaat van Slaters, voor de daken werd ook gebruik gemaakt van dit mooi gedetailleerde product. Bij de afwerking heeft het gehele dak niet dezelfde kleur gekregen, maar is gebruik gemaakt van meerdere kleurtinten. Sommige dakpannen bijvoorbeeld zijn groen van algaanslag, andere weer helder oranje, daar zij vanwege stormschade of breuk vervangen zijn. Het aanbrengen van details brengt levendigheid in het geheel, zoals een man die met zijn auto de oprit oprijdt, een hond die blaffend zijn baasje tegemoet komt rennen, moeders die het dekbed uit het raam laat hangen om te luchten, allemaal details die zo aangebracht zijn om een werkelijkheidsgetrouw beeld te bewerkstelligen. Zo is getracht een typisch Twents sfeertje anno de negentiger jaren op te roepen. De wegen zijn gemaakt van Porion, een vulmiddel om voegen in muren te dichten. Nadat het een paar millimeter dik aangebracht is zijn met een schroevendraaier alle steentjes erin gedrukt. Putdeksels in de weg maken dit deel helemaal af. Daarna is het geheel in een passende kleur geverfd, waarbij voor de nodige kleurnuances is gezorgd. Voor de boomstammen zijn teruggegrepen naar natuurproducten. Deze zijn afkomstig van de wortels van kleine struiken. Zij hebben een mooie ruwe structuur die voortreffelijk in model de natuurkrachten accentueert, waar bomen aan blootgesteld worden. Op diverse plaatsen in de stam zijn gaatjes geboord, waar takjes zeeschuim in passen. Na het eventueel optisch behandelen van stam en takken met een verflaagje zijn de bomen voorzien van een lijmlaag uit de spuitbus. Dan volgt de fase van bevlokking met een kleurenmengsel boomgroen van Woodland en Heki. Voor de kleuren werden rustige tinten groen gekozen, niet dat felle groene spul, wat zo uit de bus ingestrooid kan worden. Ook voor gras en weideland werd gebruik gemaakt van Woodlands.

 

Een straatje richting de overweg
Spoorwegovergang met vele details,zoals de ANWB paddestoel>

BEWEGING
Beweging geeft als het ware een extra dimensie aan het modelgebeuren. De koeien op de voorgrond staan op een draaiende plaat, die één omwenteling per zes minuten maakt. Voor de waarnemer lijkt het net alsof de koeien rustig grazend het hele weiland aflopen. De meeste aandacht gaat echter uit naar de fietsers achter de spoorbaan. Zij worden voortgestuwd door een onder het wegdek verborgen kogeltjesketting. Een oude grammofoonmotor zorgde voor de aandrijving. Op diverse plaatsen tussen de kogeltjes is een pennetje vastgeklemd, dat door een smalle spleet in de weg naar boven uitsteekt. Hieraan zijn weer de fietsers met hun uit etswerk bestaande messing ros vastgezet. Tussen de huizen en de weg met de zwoegende fietsers ligt de spoorbaan. Er is gekozen voor de nieuwe Lima-rails vanwege het lage spoorstaafprofiel, waarover de wielen van alle halfnulfabrikanten zonder problemen kunnen rollen. De spoorrails zijn op een dijkje aangebracht zijn, roestig gekleurd en van een ballastbedje voorzien. Voor het heen en weer pendelen van de dieseltreinstellen is een elektronicaschakeling ontworpen, welke ervoor zorgt dat eens per minuut een trein door het diorama komt. De trein schakelt zelf de met knipperlichten beveiligde overweg in en stelt naar behoefte het armsein op veilig. Als seinmotor werd van Fulgurex gebruik gemaakt. Gezien de geringe afmetingen van het thema werd gevreesd dat een diorama sec niet voldoende tot zijn recht zou komen. Daarom is aan de presentatie veel aandacht geschonken. Wij hebben gemeend de bezoekers als het ware te dwingen door een beperkt kader te kijken, in ons geval een schilderijlijst. Zo ontstaat als het ware een driedimensionaal schilderij. De rest is voor de presentatie van minder belang, vandaar dat de beide opstelsporen door opstaande schotten aan het oog onttrokken zijn.

Twentse boerderij


Copyright 2002 by Hollandsch Spoor Modelspoorgroep
.